جلسه دفاع خانم معصومه گل بیاتی رشته روابط بین الملل
جلسه دفاع از رساله خانم معصومه گل بیاتی ، دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بین الملل با عنوان" نقش ارتش در سیاست خارجی پاکستان؛ مطالعه موردی افغانستان 2018-2001" روز دو شنبه 22مهر ۹8 13با حضور اساتید محترم دکتر امینیان (استاد راهنما)،دکتر محمودی (استاد مشاور) دکتر بروجردی ودکتر زهرانی (اساتید داور)، در سالن دیپلماتیک دانشکده روابط بین الملل، برگزار گردید
پرسش اصلی و فرضیه این رساله، عبارت بود از:
چرا ارتش پاکستان در سیاست خارجی این کشور در افغانستان نقش اصلی را دارد؟
فرضیه: این پایان نامه این فرض را مورد سنجش قرار می دهد که با توجه به اینکه پاکستان از ابتدای تشکیل خود همواره با تهدیدات وجودی روبهرو بوده، ارتش این کشور بهعنوان کلیدیترین نهاد در سیاست خارجی آن ایفای نقش کرده است، ازآنجاکه افغانستان امنیتیترین موضوع برای پاکستان است، ارتش همیشه سعی میکرده است تا در سیاست خارجی افغانستان تأثیرگذار باشد.
وی بیان داشت هر کشوری برای خود ارتش دارد، اما در پاکستان ارتش است که کشوری برای خود دارد. به بیان دیگر هیچ نهاد دیگری ازنظر سازمانی و انضباطی و از همه مهمتر، کنترل ابزار اعمال زور به پای ارتش نمیرسد، ازاینرو تصویری که از آن در افکار عامه وجود دارد، به مرحله عالی تفوق و اقتدار دستیافته است. درنتیجه از دل این نظامیگری ارتشی خلقشده است که برای خود مردمی و کشوری دارد.
اهمیت بررسی و شناخت و نهاد تأثیرگذار بر فرآیند تصمیمگیری و درک میزان اثرگذاری این نهاد، در ارائه تحلیلهای صحیح و جامع و درنهایت ارزیابی اقدامات منطقهای و بینالمللی این نهاد مؤثر خواهد بود. چارچوب نظری در این پژوهش نظریه امنیتی سازی مکتب کپنهاگ است، دلیل اصلی انتخاب این روش پژوهش این است که ارتش پاکستان با امنیتی کردن تمام مسائل سیاسی، قومی و... سعی دارد فلسفه وجودی برای خود ایجاد کند و هرچه مسائل امنیتی باشد، قدرت و نقش ارتش بیشتر می شود.
یافته های این پژوهش نشان میدهد که با توجه به حساس بودن پاکستان نسبت به همسایگان خود بهویژه در مسائل امنیتی، افغانستان برای پاکستان کلیدیترین نهاد در اعمال سیاست خارجی خود نسبت به موضوعات و حساسیتهایی است که پاکستان نسبت به هند دارد. در دست داشتن افغانستان برای پاکستان به معنای داشتن عمق استراتژیک در مقابل دشمن درجه یک خود -هند- است. به قدرت رسیدن نیرویی در افغانستان که پاکستان خود آن را به وجود آورده و از آن حمایت میکند تا تمام قدرت را در افغانستان به دست گیرد، به معنای تلاش پاکستان برای دستیابی به نفوذ قابل توجهی در افغانستان است. درنتیجه افغانستان بهعنوان امنیتیترین موضوع برای پاکستان مطرح است و ارتش همیشه سعی میکرده است تا در سیاست خارجی افغانستان تأثیرگذار باشد.
وی در قالب چهار فصل به مباحث خود پرداخت که در فصل اول به کلیات پژوهش و اهمیت و دلایل انتخاب موضوع و چارچوب نظری در فصل دوم بحرانهای امنیتی که پاکستان از ابتدای تشکیل خود با آن مواجه بوده و ارتش بهعنوان حافظ تمامیت ارضی کشور نقشآفرینی کرده است، بررسی میشود که هدف از آن رسیدن به پاسخ سؤالی است که چرا ارتش پاکستان در سیاست خارجی نقش اصلی را دارد. در فصل سوم ساختار ارتش پاکستان و بازوی اجرایی آن، آی اس آی در سیاست خارجی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه جایگاه ارتش پاکستان در تعیین سیاست خارجی بررسی خواهد شد. و در فصل چهار به دنبال بررسی این امر است که چگونه ارتش در سیاست خارجی پاکستان در افغانستان نقش دارد. درنهایت بخش پایانی تحقیق، نیز شامل نتیجهگیری و ارائه پیشنهادها است.
رساله خانم معصومه گل بیاتی ، پس از مشورت اساتید و پاسخ گویی ایشان به سوالات مطرح شده، با 19/10 پذیرفته شد.
